vrijdag 31 juli 2009

accu

Mijn oren sloten zich (en gaan nog steeds niet open) wanneer het over viertaktsmotor, cylinder, variomatic of accu’s ging. Ik weet dus nog steeds niet wat accu’s doen of zijn.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb dat ook en ik ervaar dat als een groot gemis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ervaar het ook als een groot gemis. Rudy Kousbroek had het in de jaren zeventig eens over die ontechnische kant van de Nederlandse elite, die nog trots ook was op dat gemis.
  Zo weet ik ook niet uit het hoofd het verschil tussen debet en credit. Dat moet ik altijd even opzoeken op mijn bankafschrift. Eén van de twee betekent tegoed, meen ik.
  Maar andere dingen weet ik weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm, ik weet die dingen allemaal wel, maar daarmee ben je er nog niet. Je moet als man iemand die met pech staat kunnen helpen. Het enige wat ik dan kan, is aanduwen. Zit het probleem 'm in de accu, dan is dat gelukkig ook de juiste handelwijze. Vraag het slachtoffer zijn auto in de twee te zetten en de koppeling ingedrukt te houden, en deze te laten opkomen zodra je op het dak of de achterruit klopt. Dat doe je, als aanduwer, op het moment dat je aan de maximaal haalbare snelheid bent gekomen. (Je mag omstanders vragen te helpen, maar jij blijft de baas.) Met het koppelen slaat de motor aan, zonder dat de startmotor (die op de accu werkt) er aan te pas is gekomen. Roep de dankbare bestuurder na: "En niet laten afslaan voordat je bij de garage bent!"

  BeantwoordenVerwijderen