vrijdag 12 juni 2009

aanpassingsvermogen


Een klacht. In natuurseries op National Geographic en de BBC wordt steeds maar weer verteld dat paarden, varkens, schapen, honden, katten, ratten, vogels, apen, slangen en alle vissen zo’n groot aanpassingsvermogen hebben. U moet er maar eens op letten. Ze komen geen gnoe of kariboe of klein rotkevertje tegen of ze zeggen dat hij zo’n groot aanpassingsvermogen heeft.
Ik zou zeggen: dat is logisch, want het leeft, dus heeft het zich aan te passen. Ik zou het er verder ook niet meer over hebben.
Als je bij het leger (of bij de politie) gaat solliciteren, vragen ze je of je wel flexibel bent en aanpassingsvermogen bezit. Je moet dan gewoon ja zeggen, want waarom zou je anders zijn dan de rest van de mensheid. Je moet in zulke gevallen niet zeggen: ‘Ik ben een homo sapiens, dus heb ik dat meegekregen.’ Want ze zoeken ietwat dommige mensen.

aanpassingDie achtste tiende twaalfde veertiende zestiende achttiende paal daar staat scheef. Kun je daarvoor dan nog een aanpassing plegen?

aanpassen


Wellicht kunnen we in de loop van de tijd nog iets facilitairs toevoegen, maar aanpassen lijkt ons niet nodig.

aanpappenZe hadden ons bevrijd, nietwaar? En toen er zo’n boy kwam aanrijden, sprongen we achterop en we lachten tot we een ons weegden. Toen we vroegen of hij ook chocolade bij zich had, zei hij: ‘Nope. Sorry.’ Netjes, is het niet?

aanpakkenHet was niet gemakkelijk, te werken in weer en wind. Maar: je was buiten!

aanpak
Een samenhangende aanpak van de sleutelgebieden is meer dan gewenst.

aannemer


De jongeheer R. Muskens (links), vlak voor zijn aanrandingspoging van de jongeheer J. Crauwels.

aannemen


Zo protesteerde de jeugd van Amsterdam tegen het aannemen van de wet tegen het wildplassen.