maandag 8 juni 2009

aanlokken- Het vogeltje heet een pitta.
- En hoe roep je hem?
- Je roept hem door te roepen: PITTA!

5 opmerkingen:

 1. Ik heb toevallig eergisteren voor het eerst over de pitta gelezen, verdomd als het niet waar is. In een boek van mijn dochter van 8, die in het stadium is van het willekeurig kennis verzamelen. Het stadium waar ik nooit aan ontgroeid ben, als ik er over nadenk. De pitta is een klein, zeer zeldzaam grondvogeltje. Nog maar iets van 25 paren. ("Maar misschien zijn het nu nog maar 20 paren, papa!")

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verdomd Wouter! Heb je gelijk? Ik heb echt zomaar een pitta gekozen omdat het woord lijkt op pinda.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het even opgezocht, Wouter. Je hebt gelijk. Maar dat boek van je dochter van 8 klopt niet helemaal. Er zijn nog zat pitta’s over (roodbuikpitta’s, zwartmaskerpitta’s, ik noem maar twee van de ongeveer 20 soorten pitta’s).
  Het lijkt me logisch dat de pitta’s niet in groten getale voorkomen. Het zijn grondvogels, ze vliegen zelden, ze moeten het hebben van slakjes, wormpjes en zo. Daar moeten meer dieren het van hebben.
  Ik heb nog niet nagezien hoe hun leggedrag, hun nestgedrag is, hoeveel eieren ze per keer leggen enzovoorts.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ging waarschijnlijk om een van die ondersoorten, die in een bos in Thailand leeft dat steeds kleiner wordt. Daar helpt niemand iets aan. Nou ja, een enorm hek om dat bos natuurlijk maar dat doen ze zelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een klein onderzoekje heeft opgeleverd dat het waarschijnlijk gaat over de pitta gurneyi, die in Thailand leefde en die bijna is uitgestorven, zie hier.

  BeantwoordenVerwijderen